Ankara Başkent olunca ikiye bölünmüştü: İşte şehrin eski ve yeni kısmı!

Cumhuriyetin en önemli şehirlerinden birisi olan Ankara, coğrafi konumunun kendisine kazandırdığı avantaj sayesinde Başkent olarak ilan edilmişti. Bu kararın ardından hızlıca yapılaşmaya giren Ankara'da yeni yerleşim yerleri de ortaya çıkmıştı.

Ankara Başkent olunca ikiye bölünmüştü: İşte şehrin eski ve yeni kısmı!

Milli Mücadele yıllarında Osmanlı Devletinin Başkenti olan İstanbul'un karşı karşıya kaldığı durum ve işgale çok müsait oluşu yeni devlet için farklı bir karar alınmasının beraberine getirdi. Mustafa Kemal Atatürk düşmanı yurttan kovmak için yapılacak savaş için merkez olarak Ankara'yı seçmişti. Daha sonrasında Başkent olarak ilan edilen Ankara önemli bir şerefi ve sorumluluğu üstlenmişti.

Ankara Başkent olunca ikiye bölünmüştü: İşte şehrin eski ve yeni kısmı!

ANKARA'NIN YENİ KISMI

Ankara'nın Cumhuriyetin ilanından 16 gün önce yani 13 Ekim 1923'te Başkent olmasından sonra şehrin eski bölümlerine ek olarak yeni yapıların olduğu alanlar meydana gelmeye başladı. İki kısım olarak tabir edilen şehirde birinci kısım Ulus adıyla nitelendirildi. Bu yerde Ankara'nın eski tarihinden yapılar, eski sokaklar gibi alanlar mevcuttu.

Şehrin ikinci kısmına ise "Yenişehir" adı verildi. Bu kısımda ise Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan yapılar, Kızılay gibi yerler, kafeler ve oteller gibi binalar yer aldı.

Ankara Başkent olunca ikiye bölünmüştü: İşte şehrin eski ve yeni kısmı! - Resim : 2

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ YÜZLERİNDEN BİRİSİ: ANKARA

Ankara halkı hem eski kısmını halen koruyarak hem de yeni kısımdaki çağa uygun hizmetleri değerlendirmeyi sürdürüyor. Şehrin ülkenin en gelişmiş illerinden birisi olması bu durumun ifade ettiği anlamı gözler önüne seriyor.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER