Anıtkabir'in bilinmeyen sırları! Aslında hepsinin gizli anlamları var

10 Kasım günü yine Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayan Anıtkabir'in bilinmeyen sırları ortaya çıktı. Anıtkabir'in her taşında, her köşesinde aslında gizli bir sır bulunuyor!

Anıtkabir'in bilinmeyen sırları! Aslında hepsinin gizli anlamları var

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirihatgahı olarak inşa edilen Anıtkabir'in her bir köşesinde aslında gizli bir sır ve anlam olduğu ortaya çıktı. Atatürk'ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmesinin ardından defnedileceği yer hakkında tartışmalar yaşanırken sonunda özel bir anıt mezar yapılmasına karar verildi. Bu mezar inşa edilene kadar Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesi'nde kaldı. Anıt mezar için ise uzun süren araştırmaların ardından Ankara'da tepe noktada yer alması nedeniyle Rasattepe'de karar kılındı.

ANITKABİR KAÇ YILINDA İNŞA EDİLDİ, YAPIMI KAÇ SENE SÜRDÜ?

Hem tepe bir noktada yer alması hem de Ankara Kalesi'ni görmesi nedeniyle Ankara'da yer alan Rasattepe inşaat için uygun bulundu. 1 Mart 1941 tarihinde inşaat için proje yarışması başlatıldı. Üzerinde bazı değişiklikler yapılan Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi onaylandı ve inşaat 9 Ekim 1944 tarihinde başladı. İnşaat sürecinde yaşanan bazı teknik sorunlar ve projede yapılan değişikliklerin ardından 1953 yılında tamamlanarak ulu önder Atatürk'ün naaşı ebedi istirahatgahına taşındı.

ANITKABİR'İN BİLİNMEYEN SIRLARI! HER YERİNDE AYRI BİR GİZEM VAR...

Anıtkabir'in inşaatında Türkiye'nin ilk kadın mühendisi olan Sabiha Rıfat Gürayman görev almıştır.

Anıtkabir'in üzerine kurulmuş olduğu Rasattepe tarihte Eski Firik Yerleşkesi olarak kullanılmıştır.

Rasattepe 907 metre yükseklikte yer almakta olup Atatürk'ün mezarının yer aldığı mozole 905 metre yükseklikte yer almakta olup bunun amacı Atatürk'ün vefat ettiği saat 09:05'e atıfta bulunmaktadır.

Anıtkabir'de yer alan dev Türk bayrağı tören mangası tarafından indirilmeden değiştirilir.

Türkler doğudan göçerek Anadolu'ya yerleştikleri için Aslanlı yola girişte doğu yönünden yapılmaktadır.

Aslanlı yol boyunca 24 aslan heykeli bulunur. Bu heykeller 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir.

Aslınlı yolda yer alan taşlar 5 santimlik boşluklar halinde döşenmiştir. Bunun amacı Atatürk'ün huzuruna çıkan kişilerin başlarını önde tutmalarını sağlamaktır.

Tören meydanında sütunlu mozoleye çıkmak için 42 basamak yer alırken bunun amacı Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan ettiği 42 yaşına atıfta bulunmaktır.

Atatürk'ün kabri 40 tonluk yekpare kırmızı mermerden yapılmıştır. Atatürk'ün kabri bu mozelenin altında yer almakta olup Türkiye'nin dört bir yanından getirilen vatan toprağına gömülmüştür.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER