Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca Köyü, eşsiz tarihin şekillendiği bir köy olarak dikkat çekiyor. Taşlıca Köyü, Anadolu isminin çıktığı köy olarak biliniyor.
Geçmişten bugüne dek birçok farklı isimle anılan Anadolu yarımadasının isminin nereden geldiğine dair birçok efsane bulunuyor. Bu efsanelerden bir olan ‘Kırmızı Ebe' efsanesine göre Anadolu isminin, Kızılcahamam ilçesindeki Taşlıca'daki Ayran Taşı ve Kırmızı Ebe'den geldiği söyleniyor.
HİKAYESİ
Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı olan Alaeddin Keykubat, Başköy Rum Kalesini fethetmek için yolda, günümüzde Kızılcahamam sınırları içerisinde bulunan Taşlıca köyüne uğruyor. Yıllar öncesinden gelip yerleşmiş olan kadın erenlerden Kırmızı Ebe ve de oğlu Oruç Gazi'nin yaşadığı köye gelen Alaeddin Keykubat ve askerleri, Kırmızı Ebe tarafından karşılanıyor. Burada Kırmızı Ebe, yayıkta yeni olarak hazırlamış olduğu ayranı askerle ikram etmek için orada bulunan taş oluğa döküyor. Bütün askerler hem ayranını içmesine rağmen taş oluktaki ayran bitmiyor.
Askerler teker teker ayran içip ve de kaplarını doldururlarken Kırmızı Ebe ve askerler arasında “'Doldurun Gazilerim', ‘Doldur Ana', ‘Doldurun yavrularım', ‘Ana, dolu'” diyaloğu yaşanıyor. Diyaloğun ardından Rum diyarı olarak adlandırılan bölgeler zamanla hikayenin yayılmasıyla ‘Anadolu' olarak adlandırılıyor.
Bu hikayeyi duyan vatandaşlar ise Kızılcahamam ilçesinde bulunan Taşlıca Köyü'nü ziyaret etmek için sabırsızlandıklarını ifade ediyor.