Başkent Ankara'da ne yazık ki susuzluk riski her geçen gün artmaya devam ederken konu hakkında son dakika açıklaması ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay tarafında yapıldı. Akçay, ilerleyen günlerde Ankara'ya yağış düşmemesi durumuda barajlarda sadece 180 gün yetecek suyun kaldığını duyurdu.
ANKARALILARA ASKİ'DEN SU TASARRUFU UYARISI!
Birleşmiş Milletler Uluslararası Gıda Örgütü (FAO), 2025 yılında 1,8 milyar insanın mutlak su kıtlığı çekeceğini açıkladı. Dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı kuraklık, temiz içme suyuna erişimi her geçen gün daha da önemli hale getiriyor.
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, gelecekte yaşanabilecek olası bir su krizine dikkati çekerek, tüm Ankaralıları suyun bilinçli tüketimi konusunda uyardı.
Temiz, sağlıklı ve kaliteli içme suyuna erişimin temel insan hakkı olduğunu vurgulayan Akçay, “Ancak su, ne yazık ki doğada sınırlı bir kaynak. Bu nedenle de geleceği düşünerek su kaynaklarımızı en etkili şekilde; akılcı kullanmamız gerek” dedi.
ANKARA 2 SENEDİR KAR YAĞIŞINA HASRET KALDI!
Ankara’da 2024 yılının 2. yarısından itibaren yağışların ciddi miktarda azaldığını ifade eden Akçay, “Kentimizde bu yıl da şu ana kadar kayda değer önemli bir yağış yok. Ankara’ya neredeyse 2 senedir hiç kar yağmıyor. Bu da doğal olarak su rezervlerimizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
ANKARA'DA BARAJLARIN SON DOLULUK ORANLARI: ANKARA'NIN KAÇ GÜNLÜK YETECEK SUYU KALDI?
Akçay, şunları kaydetti: “Geçen sene ocak ve şubat aylarında Ankara’yı besleyen barajlara 200 milyon metreküpe yakın su geldi. Bu yıl ise bu rakam yüzde 80 azalarak sadece 40 milyon metreküp civarında kaldı. Bir yandan yağış sezonu kurak geçiyor bir yandan da kentin su tüketimi artan nüfusa paralel şekilde çoğalıyor. Barajlara yeni gelen su yokken, vatandaşlarımızın su tüketimin artarak devam etmesi, barajlardaki seviyenin daha hızlı düşmesine neden oluyor. Barajlarımızda bugünden itibaren hiç yağış olmaması durumunda kente 180 gün yetecek kadar suyumuz var. Paniğe gerek yok ancak tedbirli olmak durumundayız. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızdan suyu tasarruflu kullanmalarını rica ediyorum. Geleceğimiz için herkes su tüketimini hiç değilse yüzde 10 azaltmalı. Su tüketiminde söz konusu yüzde 10 veya 20 azalma, su rezervlerimizin bizi 2-3 ay daha idare etmesi anlamına gelir. “
“BAHÇE SULAMA VE ARAÇ YIKAMADA İÇME SUYUNU KULLANMAYALIM”
Akçay, kuraklıkla mücadele kapsamında ASKİ’nin şebekedeki fiziki su kayıp kaçaklarını en aza indirme, su tasarrufuna dikkati çekme gibi bir dizi çalışma yürüttüğünü belirti. Akçay, ayrıca Ankaralıların bahçe sulama ve araç yıkama işlerinde mümkün mertebe içme suyunu kullanmamalarını istedi.
Akçay barajların aktif doluluk oranları hakkında son rakamı da duyurdu. 27 Mart 2025 tarihi itibariyle Ankara'da barajların son aktif doluluk oranı yüzde 17,38 olarak gerçekleşti. Günlük kişi başı 237 litre su tüketimi olduğunu belirten Akçay , barajları kullanılan dijital sensörler ile alık olarak takip ettiklerini ifade etti.