Çocuklara yaşam boyu destek verilmesi amacıyla pek çok alanda eğitim faaliyetlerine devam eden Otizm Vakfı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteği geçtiğimiz yıl İncek’te Uygulama Evi’ni açmıştı. Aileler cenaze, şehir dışına seyahat ve iş yemeği gibi acil durumlarda çocuklarını yatılı olarak Uygulama Evi’ne bırakabiliyor.
Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, özel gereksinimli çocuğa sahip olan ailelere destek olabilmek için uygulamayı geçen yaz devreye aldıklarını söyledi. Uygulama Evi’nin sürekli yatılı ev olmadığını ancak ailelerin ihtiyaç duyduğunda çocuklarını birkaç gün bırakabilecekleri bir yer olduğunu belirtti.
Otizm Vakfı tarafından hayata geçirilen "Uygulama Evi", otizmli bireylerin sosyalleşmesine katkı sağlarken, ailelere de acil durumlarda çocuklarını gönül rahatlığıyla bırakabilecekleri bir alan sunuyor.
ÇOCUKLAR YATILI OLARAK KALABİLİYOR
Otistik çocuğu olan ailelerin, çocuklarına yaşam boyu destek sağlanması amacıyla spordan sanata uzanan geniş yelpazede eğitim faaliyetleri yürüten Otizm Vakfı, Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle bir süre önce İncek'te "Uygulama Evi" açtı. Aileler, cenaze, iş yemeği, şehir dışına çıkma gibi durumlarda gözleri arkada kalmadan evlatlarını yatılı olarak buraya bırakabiliyor.
UZMAN GÖZETİMİNDE MİSAFİR EDİLİYOR
Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, AA muhabirine, özel gereksinimli çocuğa sahip ailelere destek olmak için geçen yaz Uygulama Evi'ni hayata geçirdiklerini belirtti.
Aynı zamanda otizmli oğlu bulunan Çayan, hayatı boyunca çocuğunu bırakıp bir yere gidemediğini, çoğu zaman iş gezilerini ertelediğini söyledi.
Bu durumda olan ailelerin otistik çocuklarını Uygulama Evi'ne bırakabildiğini anlatan Çayan, "Burası sürekli bir yatılı ev değil, ailelerin ihtiyaç duyduğu birkaç gün çocukların kalabileceği yer. Ailelerin cenaze, hastalık, ameliyat ihtiyacında ya da saatlik durumlarında, çocukları burada uzman gözetiminde misafir ediyoruz." dedi.
Otizmli bireyler için sosyal iletişimin önemine işaret eden Çayan, "Uygulama Evi, otizmli çocukların bağımsızlığının artmasını, kendi başlarına yetebilir düzeyde olmalarını da sağlıyor. Burada otizmli bireylerin sosyal etkileşim ve iletişim sorunlarındaki eksikliği gideriyoruz." diye konuştu.
Uygulama Evi'nde spor aktivitelerinden mesleki gelişim çalışmalarına kadar farklı alanlarda destek sağlandığını belirten Çayan, bu tarz uygulamaların bütün şehirlerde olması gerektiğini dile getirdi.
VELİLER SON DERECE MEMNUN
Otizmli çocuklarını zaman zaman Uygulama Evi’ne bırakabilen veliler, çocuklarının gün içerisinde kaliteli zaman geçirdiklerinden memnun olduklarını dile getirdi. Çocukların merkezde çeşitli etkinliklere katılarak kaliteli zaman geçirdiklerini söyleyen veliler, gündelik işleri de öğrendiklerini ifade ediyor.