Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma Ankara'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Hamamönü, geleneksel Türk evleri, tarihi camileri ve el sanatları atölyeleri ile ünlü. Semt halkının misafirperverliği ve kendine has mimarisi ile turistlere unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor.
Hamamaönü'nün tarihi Roma ve Bizans dönemlerine kadar uzamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir ticaret merkezi haline gelen yerleşim yeri, çeşitli tarihi çarşıları, kervansarayları, çeşmeleri ve camileriyle ünlüdür.
Hamamönü Hamamı Osmanlı'dan kalma dönemin mimarisini yansıtan en ünlü yapılardandır. Bölgedeki tarihi camiler semtin dini merkezi olmuştur. Semtin ticari hayatının en önemli parçası ise bölgedeki sıralı küçük dükkanlar ve tarihi çarşılarıdır.
Turistlerin en ugrak yeri olan bölgedeki en ünlü çarşı Arasta Çarşısı, hala hizmet vermektedir.
HAMAMÖNÜ'NDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Ankara'nın en çok merak edilen yerlerinden olan Hamamönü, tarihi camileri ve müzeleriyle turistelerin başlıca uğradığı merkezlerden biridir.
Hacı Bayram Camii: Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli dini liderlerinden biri olan Hacı Bayram Veli tarafından 1427 yılında inşa edilen Hacı Bayram Camii, Hamamönü'nün en eski camisidir.
Hamamönü Çarşısı: Semtin merkezinde bulunan Hamamönü Çarşısı, ziyaretçilerin hediyelik eşya alabileceği, el yapımı takılar, çömlekler ve diğer el sanatları ürünleri gibi pek çok farklı seçenek sunan dükkanları barındırır. Ayrıca bölgeye özel yiyecekleri deneyebileceğiniz küçük kafe ve restoranlar bulunuyor.
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi: Evin içinde Mehmet Akif Ersoy'un yaşamı ve eserleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Mehmet Akif Ersoy, Türkiye'nin milli şairlerinden biridir ve İstiklal Marşı'nın yazarıdır. Müze evi, semtin tarihi ve kültürel değerlerini anlamak isteyenler için önemli bir yerdir.
Kırkçeşme İbadethanesi: Hamamönü' ndeki en eski yapılardandır. Tarihi olarak İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan bir çeşmenin bir kopyası olarak inşa edilmiştir. İçinde bir cami ve bir mescit bulunan yapı, bugün hala ziyaret edilmektedir.
Tacettin Sultan Camii: 16. yüzyılda yapılan cami mimari özellikleriyle Osmanlı döneminin mimari tarzını yansıtmaktadır.
HAMAMÖNÜ'NDE YAPILACAK ŞEYLER
Hamamönü'nün tarihi yerlerini gezdikten sonra semtin sunduğu aktiviteleri de deneyimlemek de mümkündür.
Tarihi Türk Evleri Gezisi: Hamamönü'nde birçok tarihi Türk evi bulunmaktadır. Bu evler tas ve ahşap malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Evlerin çoğu restore edilerek halkın gezmesi için açılmıştır.
El Sanatları Atölyeleri Ziyareti: Çömlek yapımı, deri işleme, bakır işleme, kilim dokuma gibi birçok el sanatının bulunduğu atölyeler barındırır. Ziyaretiniz sırasında Türk el sanatları hakkında bilgi edinip el yapımı ürünler satın alabilirsiniz.
Hediyelik Eşya Alışverişi Yapma: Semtin el yapımı takıları, çömlekleri, seramikleri, el dokuması halıları, kilimleri, bakır işlemeli ürünleri, geleneksel Türk kıyafetleri ve daha pek çok hediye seçeneği bulunmaktadır.
HAMAMÖNÜ'NDE KONAKLAMA
Bölgede pek çok butik otel, pansiyon ve konaklama evleri bulunuyor. Semtin tarihi atmosferi ve geleneksel Türk evlerinde kalma deneyimi, unutulmaz bir seyahat deneyimi sunmaktadır.
HAMAMÖNÜ'NE NE ZAMAN GİDİLİR?
Yılın her mevsiminde bölgeyi ziyaret etmek mümkün fakat kışın karlı ve soğuk, yazın ise sıcak ve turist sayısının fazla olması sebebiyle daha az tercih edilir. Tarihi semti ziyaret etmek için en uygun zaman genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarıdır. hem hava sıcaklığı açısından hem de turist sayısının azal olması sebebiyle rahatlıkla Hamamönü'nü keşfedebilirsiniz.
HAMAMÖNÜ'NE ULAŞIM
Ankara'nın merkezinde yer alan Hamamönü'ne ulaşım oldukça kolaydır. En çok tercih edilen ulaşım aracı olan otobüs Kızılay'dan Hamamönü'ne sık sık mevcuttur. Yine aynı şekilde Kızılay'dan Hamamönü'ne tramvay ile ulaşmakta mümkün.