Ankara Büyükşehir Belediyesi yenilenen tarihi Ulus Hali'ni açtı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihi Ulus Hali’nde başlattığı kapsamlı yenileme çalışmalarını tamamladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları devam ederken yenilenen tarihi Ulus Hali'nin açılışı da Başkan Yavaş'ın katılımı ile açıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yenilenen tarihi Ulus Hali'ni açtı!

Başkent Ankara'daki yatırımlarına devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarihi Ulus Hali’nde başlattığı kapsamlı yenileme çalışmalarını tamamladı. Modern, hijyenik ve konforlu bir tesise dönüşen tarihi yapının açılış törenine ev sahipliği yapan ABB Mansur Yavaş, önemli açıklamalarda bulundu.

Başlattığı projelerle kentin geçmişini korurken geleceğine de yatırım yapan ABB, 86 yıllık tarihe sahip Ulus Hali’nde gerçekleştirdiği kapsamlı yenileme çalışmalarının sonuna geldi. Avusturyalı mimar Robert Oerley tarafından 1937 modern bir mimariyle tasarlanan Ulus Hali, yapılan çalışmalarla yenilendi.

“ESNAFI MAĞDUR ETMEDEN BURALARI YENİLEYECEĞİMİZE SÖZ VERMİŞTİK”

Yapıldığı yıldan bu yana Ankaralı vatandaşların daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabildiği Ulus Hali’nde tarihi yapının aslına uygun olarak gerçekleştirilen çalışmaların tamamlanmasının ardından açılış töreni düzenlendi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Bugün çok önemli bir iş yapıyoruz. Seçimlerden önce sürekli olarak Ulus’tan bahsetmiştim, buraların hemen hemen hepsi yıkım tehlikesiyle karşı karşıyaydı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yenilenen tarihi Ulus Hali'ni açtı! - Resim : 2

Buraların bizler için çok önemli eserler olduğunu, bütün gelişmiş ülkelerin başkentlerinde tarihi kent merkezinin özellikle korunduğunu ve bu nedenle yıkmayacağımız, tam tersine buradaki esnafı mağdur etmeden buraları tamamen yenileyeceğimiz konusunda söz vermiştik” dedi.

“BELEDİYECİLİK YIKMAK DEĞİL; ONARMAKTIR, YAŞATMAKTIR”

Esnafın her zaman yanlarında olduklarının altını çizen ABB Başkanı Yavaş, “Belediyeciliğin ne olduğunu gösterdik.Belediyecilik yıkmak değil; onarmaktır, yaşatmaktır, darda olanın yanında olmaktır. Yapılan betonlar, yollar 2-3 ay sonra unutulur ama darda olan insanın, esnafın dar gününde yanında olduğunuz zaman bu hiçbir zaman unutulmaz. Gerçek belediyecilikte benim anlayışıma göre budur.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yenilenen tarihi Ulus Hali'ni açtı! - Resim : 3

Amacımız şuydu; bir kentin tarihini, kültürünü, hafızasını yok ederseniz şuurunu hafızasını kaybetmiş bir insan nasıl gezerse o kent o hale gelir. Dolayısıyla 1937 yılında yapılan bu bina dâhil buralarda gördüğünüz binaların hepsini elden geçiriyoruz. Amaç; hem turist gelsin hem kültürümüzü koruyalım hem buradaki esnafımız daha fazla para kazansın. Hayırlı bol kazançlar diliyorum helal rızık diliyorum” ifadelerini kullandı.

TARİHİ ULUS HALİ 27 MİLYON 100 BİN LİRA MALİYETLE TAMAMLANDI

27 milyon 100 bin lira maliyetle tamamlanan yenileme çalışmaları kapsamında yapılan çalışmalar da paylaşıldı;

Su giderleri temizlenerek tıkanıklıklar giderilmiş ve yer süzgeçleri yenilendi.

Orta alanda bulunan manav tezgâhları yenilenerek daha düzenli bir görünüme kavuşturuldu.

İç mekanda boya badana yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yenilenen tarihi Ulus Hali'ni açtı! - Resim : 4

Elektrik tesisatı yenilendi, görsel algının daha net olması ve nesnelerin daha kolay fark edilmesi için tavandan aydınlatma yapıldı.

Yüzey ve yanal alanı yaklaşık 4500 metrekare olan çatıda, mevcutta bozuk olan alt şap zemini ve yıpranmış membranlar sökülerek alandan uzaklaştırıldı.

Sökülen membranların altında kalan bozuk olan şap imalatı çimento esaslı harç ile tamir edilerek su yalıtım membranı serildi.

Çatıda bulunan klimalar, su yalıtımına zarar vermemesi için zemine indirildi.

Yağmur boruları ve dereleri de yenilenerek çatıdaki su akıntı sorunu giderildi.

Yüzey alanı yaklaşık 1972 metrekare olan andezit zemine ise granit taş parke döşendi.

Çatıda bulunan deforme olan oluklu sac levhalar yenileri ile değiştirildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER